Marnemoende investeert in Zonnepanelen.

 

De 4 bootloodsen waren er al voor ontworpen. De op het zuiden gelegen dakvlakken  hebben een hellings hoek van 30 graden. Ideaal  voor het neerleggen van PV zonnepanelen.

Vorige week hebben we de contracten afgesloten voor de installatie van 640 zonnepanelen. De jaarlijkse stroom die hiermee wordt opgewekt is vergelijkbaar met het gebruik van meer dan 100 gezinnen. De verwachting is dat de geproduceerde stroom optimaal kan worden gebruikt door Marnemoende. In het voor en najaar, en de zomer is het stroomverbruik veel hoger bij Marnemoende. Veel meer gebruikers van de boten en campers.  Ook het restaurant met alle koelingen gebruikt in deze periode veel meer stroom dan in de winter. Daarnaast kunnen elektrische auto's en fietsen nu echte zichtbare groene stroom laden. Wij gaan proberen onze elektrisch aangedreven boten en sloepen zo veel als mogelijk te laten laden op de zelf geproduceerde stroom.

Het voornemen om zelf stroom op te wekken was er al langer. Het past precies in onze missie om de jachthaven duurzaam te maken. Wij hebben niet voor niets de Groene Wimpel bij onze Blauwe Vlag gekregen.

De verwachting is dat dit jaar nog wordt begonnen met het neerleggen van de 640 zonnepanelen op 3 van de 4 dakvlakken. Doordat de panelen full black zijn, en de zichtbare bevestigingsmaterialen ook in het zwart zijn uitgevoerd, zal het aanzicht van de bootloodsen niet veranderen. Wel moeten een aantal bomen worden vervangen door struiken, om schaduwwerking te voorkomen.

Afbeelding