Brand Bootloodsen Marnemoende tijdens installatie Zonnepanelen.

 

Tijdens de aanleg van de zonnepanelen, is er kortsluiting ontstaan in de bundel van de plus en min stringen. Deze stringen bleken aangesloten op de zonnepanelen, en waren stroomvoerend op het moment dat licht van de zon de panelen activeerde. 

Dinsdag 30 januari was een vorst dag, met helder weer en volop zon. Om 13.30 uur is met het doorvoeren van de bundel plus en min stringen naar de omvormer kortsluiting ontstaan. 400 panelen waren op deze bundel aangesloten, hetgeen een zeer grote steekvlam veroorzaakte met een omgevings temperatuur van 4000 graden. Bij deze temperatuur ontvlamt zelfs aluminium.

Via de bundel plus en min stringen werd ook een dak van de naastliggende loods in vlammen gezet, nog voordat de brandweer arriveerde.

Geluk bij een ongeluk is dat er geen persoonlijk letsel is ontstaan, en dat de brandweer door een waternevel de andere twee loodsen kon sparen.

Met de brand zijn ongeveer 80 boten in vlammen opgegaan. Wij leven met de booteigenaren van de vergane boten mee. Naast aanzienlijke materiele schade, is er ook veel en begrijpelijke emotie bij de getroffen booteigenaren.

 

Afbeelding